Ont i bröstryggen

Värk i bröstryggen, även kallat thorakalgi, är en vanlig åkomma som kan orsaka smärta och obehag i den övre delen av ryggen, i området mellan skulderbladen. Bröstryggen består av 12 ryggkotor och är en viktig del av ryggraden som bidrar till att stödja överkroppen och skydda de inre organen.

Symtom vid besvär i bröstryggen

Symtomen vid värk i bröstryggen kan variera från person till person, men vanliga tecken inkluderar smärta eller ömhet i ryggen, särskilt mellan skulderbladen. Smärtan kan vara skarp, molande, eller en känsla av tryck eller trängsel. Ibland kan det även vara svårt att andas djupt eller känna ömhet vid beröring. Symtomen kan också stråla ut i bröstet, magen, eller armarna.

Vanliga symtom vid besvär i bröstryggen

  • Smärta eller obehag i bröstryggen
  • Stelhet eller begränsad rörlighet i bröstryggen
  • Svårigheter att andas djupt eller ta djupa andetag
  • Ömhet eller känslighet vid tryck i bröstryggen
  • Muskelspänningar eller kramper i bröstryggens muskler
  • Eventuellt smärta som strålar ut i revbenen, axlarna eller armar
  • Ibland kan det även finnas associerade symtom som hosta, andnöd, eller bröstsmärtor som kan likna hjärtrelaterade problem. Vid denna typ av symtom bör sjukvården kontaktas.

Orsaker till besvär i bröstryggen

Det finns flera faktorer som kan orsaka värk i bröstryggen. Vanliga orsaker inkluderar muskelspänningar eller muskelsträckningar i ryggen på grund av felaktig hållning, överansträngning, eller trauma, såsom en olycka eller en idrottsskada. Det är mer ovanligt att smärtan beror på något allvarligt som behöver sjukvård.

Behandling vid besvär i bröstryggen

Som osteopater använder vi en holistisk och individanpassad metod för att behandla smärta i bröstryggen. Behandlingen kan inkludera olika tekniker såsom manipulation, mobilisering och stretching av ryggen för att öka rörligheten och minska smärtan. Vi kan också arbeta med att lösa upp muskelspänningar och förbättra funktion. Osteopatisk behandling kan vara en effektiv och naturlig metod för att lindra smärta och förbättra funktionen i bröstryggen.

En patient som får ryggen undersökt

Vad du själv kan göra

Utöver osteopatisk behandling finns det flera saker du kan göra själv för att hantera om du har ont i bröstryggen. Att praktisera regelbunden träning och stretching kan bidra till att stärka musklerna och minska risken för återkommande smärta, men att tillåta sig återhämtning är också viktigt. Det är också viktigt att vara medveten om din arbetsställning och att använda ergonomisk utrustning om du sitter framför en dator (ha variation) eller utför repetitiva rörelser under längre perioder.

Då bör du söka hjälp

Du bör söka hjälp om du upplever långvarig eller intensiv smärta i bröstryggen som inte förbättras med egenvård, eller om smärtan blir värre och påverkar din dagliga livskvalitet. Det är också viktigt att söka professionell hjälp om du upplever andra symtom såsom andningssvårigheter, domningar eller svagheter i armar eller ben, eller om du har tidigare medicinska tillstånd som kan påverka ryggen, såsom osteoporos eller reumatoid artrit.

OBS! Vid tryck över bröst, illamåande, andningssvårigheter och smärta upp mot hals, ut i vänster arm kontakta sjukvård.

Så kan osteopati hjälpa till

Osteopati är en holistisk och individanpassad behandlingsmetod som kan vara effektiv vid behandling av smärta i bröstryggen. Genom att använda olika tekniker för att återställa rörligheten i ryggen, behandla muskler och leder, kan osteopatisk behandling bidra till att minska smärta, förbättra funktionen i bröstryggen och främja återgång till en mer smärtfri vardag. En osteopat kan också ge råd om ergonomi, träning, egenvård och livsstilsfaktorer som kan hjälpa dig att förebygga återkommande problem och optimera din rygghälsa.

Rulla till toppen