Ont i foten

Foten är en komplex struktur med flera små ben, leder, muskler och ligament som kan vara känsliga för smärta och obehag. Ont i foten kan vara resultatet av olika faktorer, såsom överbelastning, skada eller sjukdomar och tillstånd som påverkar fotens strukturer. Som osteopat kan jag hjälpa dig att förstå och behandla ont i foten med en holistisk och individanpassad metod.

Symtomen vid ont i foten 

Symtomen vid ont i foten kan variera beroende på vilken del av foten som är påverkad och den underliggande orsaken till smärtan. Vanliga symtom som du kan uppleva inkluderar smärta eller obehag vid belastning eller rörelse av foten. Det kan även förekomma svullnad eller rodnad i foten, och ökad känslighet vid beröring eller tryck på vissa områden av foten. Begränsad rörlighet eller stelhet i fotleden eller fotens leder kan också vara ett symtom, vilket kan göra det svårt att stå, gå, springa eller utföra vanliga aktiviteter utan smärta. Nedsatt balans och stabilitet vid belastning på foten kan också upplevas.

Orsaker till ont i foten

Det finns flera olika orsaker till ont i foten och flera faktorer kan vara viktiga att ta i beaktande för att ge en god vård. 

Här är några vanliga orsaker till ont i foten:

 • Överbelastning eller överansträngning av fotens muskler, leder eller ligament, exempelvis på grund av överdriven träning, ovan aktivitet och lite variation i utövandet av aktivitet.
 • Skador som stukning, sträckning, fraktur eller luxation av fotens ben, leder eller ligament, orsakade av en olycka, trauma eller överbelastning.
 • Smärttillstånd såsom plantar fasciit och tendinopati, som kan påverka fotens vävnader och leder och orsaka smärta och svullnad.
 • Nervkompression eller nervskador, såsom Morton’s neurom, ischias eller nervinklämning, som kan ge smärta, stickningar eller domningar i foten.
 • Underliggande medicinska tillstånd såsom diabetes, gikt eller cirkulationsproblem, som kan påverka fotens hälsa och orsaka smärta och obehag.

Behandling vid ont i foten

Behandlingen av ont i foten kan variera beroende på den underliggande orsaken och individens unika behov. Som osteopater kan vi erbjuda en helhetsinriktad behandlingsstrategi som inkluderar olika metoder.

 • Vi använder osteopatisk behandling med olika manuella tekniker för att lindra smärta, förbättra rörlighet och återgång till en fungerande vardag eller fysisk aktivitet. Det kan inkludera mjukvävnadstekniker, ledmobilisering, muskelavslappningstekniker och andra osteopatiska metoder som anpassas efter den specifika diagnosen och individens behov.
 • Vi ger också råd om och instruerar i övningar och rehabiliteringsprogram för att förbättra styrka, rörlighet, balans och stabilitet i foten. Det kan inkludera stretching, styrketräning, balansträning och andra övningar som främjar funktion och förebygger framtida skador.
 • Utöver det kan vi även ge ergonomi- och livsstilsrådgivning, där vi ger råd om skodon, aktivitetsanpassning och livsstilsförändringar som kan hjälpa till att minska belastningen på foten och förhindra återkommande smärta.
 • För att lindra smärta kan vi använda olika metoder såsom terapeutisk massage, nervmobiliserandetekniker eller akupunktur, för att minska obehag och förbättra funktion
En fotbehandling

Vad du själv kan göra

Det är viktigt att undvika överbelastning av foten och ge den tillräckligt med vila för att främja läkning. Använd skor som passar bra och ger tillräckligt med stöd och dämpning för foten, särskilt om du har en specifik diagnos som kräver anpassade skor. Du kan också använda is eller varma kompresser för att lindra svullnad eller minska smärta, beroende på råd från din vårdgivare. Utför stretching och övningar för fotens muskler och ligament enligt råd från din vårdgivare eller fysioterapeut. 

Då bör du söka hjälp

Du bör söka hjälp från en kvalificerad vårdgivare, som en osteopat, om du upplever något av följande:

 • Svår eller långvarig smärta: Om smärtan i din fot är intensiv, långvarig eller inte förbättras med egenvårdsmetoder som vila, is, värme och stretching, kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp.
 • Nedsatt rörlighet eller funktionsnedsättning: Om du märker av en nedsatt rörlighet, stelhet eller begränsad funktion i din fot, vilket påverkar din förmåga att utföra vardagliga aktiviteter eller sport, kan det vara en indikation på att det är dags att söka hjälp.
 • Försämrad livskvalitet: Om din fotsmärta påverkar din livskvalitet negativt genom att begränsa din rörlighet, förmåga att arbeta, träna eller delta i dina dagliga aktiviteter, kan en osteopat hjälpa dig att hitta lösningar för att förbättra din hälsa och välbefinnande.
 • Tidigare skador eller kända medicinska tillstånd: Om du har haft tidigare fotskador eller om du har kända medicinska tillstånd som kan påverka dina fötter, såsom plantar fasciit, hälsporre, artros eller andra kroniska besvär, kan en osteopat erbjuda anpassad behandling och förebyggande vård för att hantera dessa tillstånd.
 • En erfaren osteopat kan utföra en grundlig bedömning, ställa en diagnos och utforma en individuell behandlingsplan för att hantera din fotsmärta på ett effektivt sätt. Tidig intervention och professionell vård kan bidra till att förhindra att tillståndet försämras och att du återhämtar dig snabbare.

Så kan osteopati hjälpa till

Vi osteopater använder olika tekniker och manipuleringar för att hjälpa till vid ont i foten. Genom mjukvävnadsmassage, ledmobilisering och stretching kan vi minska spänningar, inflammation och förbättra cirkulationen för att lindra smärta. Vi fokuserar också på att förbättra rörligheten i fotleden, fotens leder och muskler och återställa normal rörlighet i leden. 
Förutom att lindra smärta och förbättra rörlighet, så fokuserar vi på att återställa funktion och stabilitet i kroppen, inklusive foten. Genom att behandla foten, fotleden och angränsande områden kan vi förbättra fotens funktion och minska smärta. Vi anpassar behandlingen individuellt för att möta dina specifika behov och besvär. Det kan inkludera en kombination av manuella tekniker, övningar, rådgivning om ergonomi, livsstilsförändringar och andra terapeutiska metoder för att främja återgång till en fungerande vardag. Förutom att behandla aktuella besvär kan osteopati också användas som förebyggande vård. Genom att optimera fotens funktion kan vi bidra till att förebygga återkommande fotproblem och förbättra långsiktig hälsa och välbefinnande. Det är viktigt att notera att varje behandling är individuell och resultaten kan variera beroende på ditt specifika tillstånd och kroppens respons på behandlingen.

Rulla till toppen