Ont i axeln

Om du upplever smärta eller obehag i din axel kan det påverka din vardag och livskvalitet avsevärt. Axelsmärta kan ha olika orsaker och det är viktigt att förstå symtom, orsaker och behandlingsalternativ för att kunna hantera och lindra dina besvär.

Symtom vid ont i axeln

Symtomen vid axelsmärta kan variera beroende på den underliggande orsaken. Vanliga symtom kan inkludera smärta, ömhet, stelhet, nedsatt rörlighet, svaghet eller känsla av instabilitet i axeln. Smärtan kan vara lokaliserad till axelområdet eller stråla ut i armen eller nacken.

Vanliga symtom vid ont i axeln

Värk är ett vanligt symtom vid axelsmärta och kan variera i intensitet och karaktär. Det kan vara en dov, molande smärta eller en skarp, plötslig smärta.

 • Stelhet: Stelhet kan begränsa rörelseförmågan och göra det svårt att lyfta eller röra armarna på ett normalt sätt.
 • Svaghet: Svaghet kan göra det svårt att utföra enkla uppgifter som att bära tunga föremål eller utföra vissa rörelser med armen.
 • Ömhet: Ömhet vid beröring eller tryck.
 • Nedsatt rörlighet: Nedsatt rörlighet kan vara ett vanligt symptom och kan påverka förmågan att utföra olika rörelser med armen, som att lyfta, kasta eller sträcka ut armen på ett normalt sätt.
 • Sömnrubbningar: Axelsmärta kan påverka sömnen genom att orsaka obehag eller smärta när du ligger på axeln eller när du rör dig under sömnen.
 • Begränsad aktivitet: Axelsmärta kan begränsa din förmåga att utföra dagliga aktiviteter och delta i fysisk aktivitet eller träning som du tidigare kunde göra utan problem.

Orsaker till ont i axeln

Det finns flera möjliga orsaker till axelsmärta, inklusive akuta skador som stukningar, muskel- eller senbristningar, eller överbelastning på grund av upprepad rörelse eller ovanliga aktiviteter. Andra orsaker kan vara slitage på leden eller inflammation i muskler och senor runt axeln.

Behandling vid ont i axeln

Behandlingen för ont i axeln kan variera beroende på den underliggande orsaken och omfattningen av besvären. En osteopat kan utföra en grundlig bedömning av din axel och utföra olika behandlingstekniker för att lindra smärta och förbättra rörlighet. Osteopatisk behandling kan inkludera manuella tekniker för att lindra muskelspänningar, förbättra blodflödet och stimulera kroppens egna smärtlindring.

En patient som stretchar axeln.

Vad du själv kan göra

Det finns också åtgärder som du själv kan vidta för att hantera axelvärk. Det kan inkludera vila, applicera kyla eller värme på det drabbade området, utföra stretching- och stärkande övningar, samt att även jobba med återhämtning och belastning för att undvika överansträngning. Din osteopat kan också ge dig råd om lämpliga övningar och livsstilsförändringar som kan bidra till att förbättra din axelhälsa.

Då bör du söka hjälp

Om du upplever smärta som inte förbättras med egenvård eller om smärtan blir värre över tid, kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp. Det kan också vara klokt att söka vård om du har svårt att använda din arm, upplever nedsatt rörlighet eller om axeln känns instabil. En osteopat kan genomföra en grundlig bedömning och erbjuda anpassad behandling för att lindra dina besvär.

 • Smärta
 • Stelhet
 • Svaghet
 • Ömhet
 • Nedsatt rörlighet
 • Sömnrubbningar
 • Begränsad aktivitet
 • Försämrad livskvalité

Så kan osteopati hjälpa till

Osteopati är en holistisk och manuell behandlingsform som kan vara ett effektivt alternativ för att lindra ont i axeln. En osteopat kan genomföra en noggrann undersökning av din axel, inklusive rörlighetstester och palpation för att identifiera eventuella begränsningar eller spänningar i muskler, leder och vävnader kring axeln.
Baserat på den individuella bedömningen kan en osteopat använda olika behandlingstekniker, såsom ledmanipulation, muskelavslappningstekniker, mjuka vävnadstekniker och stretchövningar för att lindra smärta, förbättra rörlighet och återställa funktionen i axeln. 

Patient berättar

Lugn, metodisk, inkännande, förklarande, peppande på ett ”mjukt” sätt. Han är en av mina ”livräddare” just nu för min cykelkrasch-skadade axel. Toppen-kille!

Annica M.

Rulla till toppen