DISKBRÅCK

Diskbråck, även känt som diskprotrusion eller diskbuktning, inträffar när den mjuka kärnan i en intervertebral disk, som fungerar som en stötdämpare mellan ryggkotorna, pressas ut genom den yttre ringen av disken. Det kan hända i vilken del av ryggraden som helst, men är vanligast i ländryggen (lumbala ryggraden) eller i nacken (cervikala ryggraden).

Symtom vid diskbråck

Symtomen vid diskbråck kan variera beroende på platsen och svårighetsgraden av bråcket. Vanliga symtom inkluderar smärta i det drabbade området, strålande smärta ner i benen eller armarna beroende på var bråcket är lokaliserat, domningar, stickningar och muskelsvaghet. Smärtan kan vara skarp, molande eller brännande och kan förvärras vid rörelse eller hosta och nysa.

Vanliga symtom vid diskbråck

 • Ryggsmärta, vanligtvis lokaliserad till den drabbade ryggkotan.
 • Smärta som strålar ned i benet eller armen, beroende på var i ryggen diskbråcket är lokaliserat.
 • Domningar eller stickningar i benet, foten, armen eller handen som kan följa nervens förlopp.
 • Muskelsvaghet i benet, foten, armen eller handen, vilket kan påverka förmågan att utföra vardagliga aktiviteter.
 • Svårigheter att stå, gå, sitta eller ligga bekvämt på grund av smärta och obehag.
 • Eventuellt nedsatt känsla i den drabbade kroppsdelens hud eller muskler.

Orsaker till diskbråck

Diskbråck kan uppstå av olika anledningar, såsom åldersrelaterade förändringar i disken, överansträngning av ryggen, skada eller trauma mot ryggraden, dålig hållning, genetiska faktorer och livsstilsrelaterade faktorer såsom övervikt och stillasittande.

Behandling vid diskbråck

Det finns flera behandlingsalternativ för diskbråck, och osteopati kan vara en effektiv och helt naturlig metod för att lindra symtomen och främja läkning. Genom att använda en holistisk och individuell behandlingsmetod, fokuserar vi på att förbättra kroppens rörelsefunktioner och lindra spänningar och obalanser i muskler och leder. Detta kan hjälpa till att minska trycket på den drabbade disken och förbättra kroppens förmåga att läka sig själv.

Vad du själv kan göra vid diskbråck

Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra symtomen vid diskbråck. Det inkluderar att undvika tunga lyft, bibehålla en bra hållning, undvika långvarigt sittande eller stående, använda rätt tekniker vid fysisk aktivitet och träning samt att minska stress och spänningar i kroppen.

Då bör du söka hjälp

Om du misstänker att du har ett diskbråck, vilket är en skada på de mjuka kuddarna (diskarna) mellan ryggkotorna i ryggraden, kan det vara klokt att söka hjälp från en kvalificerad vårdgivare. Exempel på indikationer på när det kan vara lämpligt att söka professionell vård för diskbråck inkluderar:

 • Svår och ihållande smärta i ryggen som strålar ner i ett eller båda benen. Smärtan kan vara skarp, stickande eller brännande och kan påverka din förmåga att röra dig normalt och utföra vardagliga aktiviteter.
 • Betydande nedsatt rörlighet och funktion i det drabbade området. Diskbråck kan begränsa din förmåga att böja, sträcka, rotera eller röra dig på ett normalt sätt på grund av smärta och nedsatt rörlighet i det drabbade området av ryggen.
 • Symtom på nervpåverkan såsom domningar, stickningar eller muskelsvaghet i benen, fötterna eller tårna. Om du upplever dessa typer av symtom i samband med din misstänkta diskbråck, kan det vara en indikation på att nerven är påverkad och att det är viktigt att söka professionell hjälp för att bedöma och behandla detta.
 • Återkommande episoder av ryggsmärta och/eller nervsymtom som upprepas regelbundet över tid. Om du har haft upprepade episoder av ryggsmärta och/eller nervsymtom som kan kopplas till diskbråck, kan det vara klokt att söka vård för att utvärdera orsakerna bakom detta och få lämplig behandling för att minska risken för framtida episoder.
 • Om du har andra riskfaktorer såsom tidigare ryggskador, genetisk predisposition, övervikt, rökning eller andra underliggande hälsotillstånd som kan påverka behandlingsbehovet. Vissa faktorer kan öka risken för att utveckla diskbråck och kan kräva särskild uppmärksamhet och behandling.

Så kan osteopati hjälpa till

Osteopati kan vara en effektiv behandlingsmetod för att lindra symtomen och främja läkning vid diskbråck. Genom att utföra olika osteopatiska tekniker, såsom mjukvävnadstekniker, ledmanipulation och muskelavslappningstekniker, kan vi hjälpa till att lindra spänningar och obalanser i kroppen, förbättra rörelsefunktionerna och främja kroppens självläkning. Vi kan även ge råd om ergonomi, träning och livsstilsförändringar som kan stödja din rehabilitering och förebygga återkommande problem.

Rulla till toppen